De belangrijkste begrippen van een Europese subsidie aanvraag

Image
Image
Caption
European Flag
Authors
European Commission

De belangrijkste begrippen van een Europese subsidie aanvraag

Hieronder worden de zes belangrijkste begrippen die je moet kennen nader uitgelegd.
Cross-sectoraal

Heb je de aanvraagformulieren gedownload en zie je door de bomen het bos niet meer? Duizelt het je van alle vakjargon en afkortingen? Hieronder worden de meest gebruikte begrippen voor je uitgelegd – van PIC tot lumpsum - zodat je als een pro aan je volgende aanvraag begint.

ECAS
Voor het indienen van een aanvraag moet je je melden bij de European Commission's user Authentication Service oftewel ECAS. Met die login maak je handig gebruik van heel wat websites en tools van de Europese Commissie. Je meldt je ook aan bij ECAS wanneer wilt deelnemen als onafhankelijke expert.

PIC
De Participant Identification Code is een unieke registratiecode voor je organisatie. Met die code vraag je Europese subsidies aan bij Creative Europe, zonder de code, is een aanvraag indienen niet mogelijk. Je hoeft je dus maar één keer te registeren. Je vult er onder andere je btw-nummer en Kamer van Koophandel in. De gegevens van je organisatie komen dan terecht in de lijst van begunstigden.

LEAR
LEAR is de Legal Entity Appointed Representative. Anders gezegd: de formele en officiële contactpersoon van je organisatie voor de Europese Commissie. Deze persoon heeft alleen het recht om de juridische en financiële informatie van je organisatie online aan te passen en ziet er ook op toe dat je organisatie maar één keer geregistreerd blijft.

Eligibility
Eligibility: lastig om te vertalen en toch cruciaal voor je subsidieaanvraag. Want die eligibility criteria bepalen of je in aanmerking komt voor Europese subsidies. In de tekst van de subsidieoproep vind je onder andere welke landen, organisaties en soort projecten in aanmerking komen. Ook ontdek je in welke periode je project moet plaatsvinden en welke kosten je terugbetaald krijgt. Niet eligible? Geen subsidies.

Flat rate en lumpsum
Flat rate en lumpsum zijn vereenvoudigde kosten. Zo hoef je niet elke uitgegeven euro te bewijzen met een factuur in drievoud geverifieerd door een accountant. De kosten worden vooraf berekend. Flat rate is een forfaitaire financiering. Bijvoorbeeld: administratiekosten worden berekend als 15 procent van de personeelskosten. Hiervoor heb je geen bewijslast nodig. En lumpsum is een vast maximumbedrag, bijvoorbeeld bij subsidies voor ontwikkeling.

In-kind contribution of bijdrage in natura
Het gaat om de inbreng van materiaal, knowhow of niet-betaald vrijwilligerswerk door uw organisatie in het project. Lees de tekst van de subsidieoproep grondig. Want niet alle inbreng in natura komt in aanmerking voor subsidies.

Did you find this information useful?
0