Initiatieven en prijzen
Europese culturele prijzen en initiatieven
- Music Moves Europe Talent Awards
-
Prijzen voor populaire en hedendaagse muziek en de opvolger van de European Border Breakers Awards. Het initiatief wordt ondersteund door Creative Europe Cultuur en georganiseerd door Eurosonic Noorderslag (ESNS) in samenwerking met het Reeperbahn Festival in Hamburg. De Nederlandse Naaz was één van de winnaars in 2020 en won de Public Choice Award. Meer informatie vind je op de website van de Music Moves Europe Talent Awards.
- EU Literatuurprijs
-
Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan getalenteerde auteurs in Europa. Nederlandse schrijvers die de prijs wonnen zijn Rodaan Al-Galidi (2011), Marente de Moor (2014) en Jamal Ouariachi (2017). Meer informatie vind je op de website van de EU Prize for Literature.
- EU prijs voor Cultureel Erfgoed/Europa Nostra Awards
-
Deze prijs markeert de beste prestaties voor het behoud van Europees erfgoed en voor inspanningen die het bewustzijn over ons cultureel erfgoed vergroten. Enkele Nederlandse prijswinnaars zijn het Bosch Research and Conservation Project in Den Bosch (2017), de KoepelKathedraal in Haarlem (2019) en LocHal in Tilburg (2020). Meer informatie vind je op de website van de European Heritage Awards. De prijs wordt uitgereikt door de in Nederland gevestigde organisatie Europa Nostra.
- EU prijs voor hedendaagse architectuur/Mies van der Rohe Award
-
De Europese prijs voor hedendaagse architectuur is een jaarlijkse prijs voor buitengewone architectuur. De prijs wordt aangevuld met de 'Emerging Architect Special Mention' voor een op zichzelfstaand architectonisch werk. DeFlat Kleiburg (Bijlmermeer, Amsterdam) won de prijs in 2017. Meer informatie vind je op de website van de European Prize for Contemporary Architecture.
- Europees Erfgoedlabel
-
Het Europees Erfgoedlabel maakt de Europese historie en symbolische waarde van gebouwen en plaatsen zichtbaar. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zorgt voor de voordracht van Nederlandse kandidaten voor het label. Aan die voordracht gaat een aanvraag- en selectieprocedure vooraf. Het ministerie, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en DutchCulture werken samen in een communicatiecampagne rond het label. Meer informatie vind je op de website van DutchCulture.
- European Heritage Days
-
De basisgedachte achter de European Heritage Days is het toegankelijker maken van het Europese culturele en natuurlijke erfgoed. Daarnaast is er een hoger doel aan verbonden: wanneer mensen bewuster worden van hun Europese identiteit, niet alleen cultureel, maar ook sociaal, politiek en economisch, kan Europa een ontmoetingsplek worden waar wederzijdse herkenning en acceptatie van verschillen mogelijk is. Meer informatie vind je op de website van European Heritage Days.
Culturele Hoofdstad
Sinds 1985 worden elk jaar twee Europese steden verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Het programma Culturele Hoofdsteden van Europa is bedoeld om de rijkdom, verscheidenheid en gemeenschappelijkheid van Europese culturen te laten zien. Dit hoeven niet per se hoofdsteden te zijn.
Elke culturele hoofdstad stelt een programma op. Zo’n programma bestaat uit culturele evenementen die het cultureel leven en erfgoed in de schijnwerpers zetten. Deze programma’s sluiten doorgaans aan op maatschappelijke (actuele) Europese ontwikkelingen. Op de website van de Europese Commissie staat een overzicht van Europese culturele hoofdsteden.
In 2018 was Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa, samen met de Maltese stad Valletta. Leeuwarden werd in 2013 geselecteerd als Nederlandse stad, na een competitie met Den Haag, Utrecht (beiden uitgevallen in de eerste ronde), Eindhoven en Maastricht.
Het programma van Leeuwarden-Fryslân 2018 richtte zich op cultuur in de breedste zin van het woord. Het motto was ‘Iepen Mienskip’, Fries voor gemeenschapszin die naar buiten is gericht. De thema’s van het jaar waren water, land en horizon: thema’s die voor heel Europa van belang zijn. Zie voor meer informatie de website van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.