Daniel Szalai nam deel aan het BredaPhoto International Talent programme

Image
Image
Caption
Novogen, fotograaf: Daniel Szalai
Authors
Dániel Szalai

Daniel Szalai nam deel aan het BredaPhoto International Talent programme

Fotofestival BredaPhoto werkt samen met Europese kunstacademies om jonge fotografen een platform te bieden
Albert Meijer
Cultuur

In de publicatie Creative Europe 2014 - 2020 geven we een overzicht van de Nederlandse deelname aan het Creative Europe programma in deze periode. Niet alleen door naar de statistieken te kijken, maar ook door inzicht te geven in de verhalen achter de projecten die steun ontvingen. Eén van de succesvolle projecten is het BredaPhoto International Talent Programme. Fotograaf Daniel Szalai was één van de talenten die door dit programma ondersteund werden.

“In 2017 was ik een fotografiestudent aan de Moholy-Nagy University of Art and Design in Budapest. Alle fotografiestudenten aan de universiteiten die deelnamen aan het project werden gevraagd om binnen het thema Infinity and Beyond werk te maken over de vraag of technologie levensreddend dan wel verwoestend is. We waren vrij om onze eigen aanpak te hanteren. Met mijn project werd ik door de universiteit geselecteerd voor de longlist. De curatoren kwamen langs en selecteerden me om mijn project persoonlijk te pitchen in Brussel. Uiteindelijk werd ik met nog dertien anderen uitgenodigd om een tentoonstelling te maken in Breda voor het BredaPhoto Festival. De productiekosten werden door BredaPhoto betaald, wat in mijn geval nogal een investering was, omdat ik meer dan 160 grote portretten liet printen voor mijn fotoproject Novogen.

Het was een echte springplank voor mij als artiest. Na BredaPhoto had ik zo’n vijftien shows over de hele wereld, het was echt fantastisch.

Een eerbetoon aan kippen

Voordat ik fotograaf werd, studeerde ik kunst- en designtheorie en werkte ik voor een commerciële filmproducent. Mijn interesse in theorie en mijn teleurstelling in kapitalisme leidden me naar interesse voor de kip. Ik zie de kip als kapitalistisch symbool. Het is een dier dat we volledig hebben omgezet in een machinale productieketen van eiwit, maar ik kwam er gaandeweg achter dat kippen ook worden gebruikt voor farmaceutische doeleinden. De kippen worden genetisch gemodificeerd zodat hun eieren gebruikt kunnen worden als vaccinatiemateriaal tegen virussen. Ik wilde met Novogen een eerbetoon maken aan de onzichtbare, levensreddende arbeid van deze kippen. Daarom maakte ik 168 individuele portretten van witte kippen, met daarnaast een serie foto’s die het productieproces documenteren.

Media
Image
Daniel Szalai. Photo: Anna Bodoky
Caption
Daniel Szalai. Photo: Anna Bodoky
Authors
Anna Bodoky

Springplank

Het was een echte springplank voor mij als artiest. Na BredaPhoto had ik zo’n vijftien shows over de hele wereld, het was echt fantastisch. Het was het begin van mijn carrière als internationale fotograaf. Ik had al kleine tentoonstellingen gehad in Boedapest, maar na BredaPhoto ging mijn werk naar China, Parijs, Portugal, Slowakije, Griekenland, etc. Zonder BredaPhoto en de exposure die ik daar kreeg was me dat nooit gelukt!

Ik heb gezien dat andere kunstenaars die geselecteerd waren door BredaPhoto ook succesvol zijn geworden, maar ik denk soms dat ik in een bevoorrechte situatie zit, waar mijn werk uitzonderlijk veel aandacht krijgt. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Ik was van tevoren niet van plan om ‘catchy’ werk te maken, maar het bleek dat mensen de kippen gewoon heel erg leuk vinden.

Sinds deze opdracht heb ik me gefocust op de relatie tussen mens en dier, en hoe de mens haar omgeving naar de hand zet. Na Novogen heb ik gewerkt aan een project over duiven, en nu ben ik bezig met een project over koeien. Ik ben ook meer gaan experimenteren met installaties en ander werk. Op dit moment werk ik ook aan crowdfunding om Novogen in boekvorm om te zetten. Daarvoor werk ik samen met een Nederlandse uitgever, The Eriskay Connection. Het project is actueler dan ooit, in het licht van de COVID-19 pandemie. Ook omdat er momenteel weinig kans is om met het werk te reizen, of het werk tentoon te stellen, zou het ideaal zijn om het project in boekvorm te kunnen publiceren.”

Project: BredaPhoto International Talent Program (ITP)
Projectleider: Stichting BredaPhoto
Nederlandse partners: Stichting BredaPhoto, Breda; Stichting Avans, Tilburg
Deelnemende landen: Nederland, België, Finland, Hongarije, Duitsland
Discipline: Fotografie
Looptijd: 4 oktober 2019 – 3 oktober 2023
Regeling: Kleinschalige samenwerkingsprojecten
Toekenning Creative Europe: € 200.000
Meer info: BredaPhoto International Talent Program 2021-2022 - BredaPhoto

Did you find this information useful?
1