|
Image
Afbeelding
Andrea Posthuma
Role
Advisor MEDIA - Creative Europe
Email
a.posthuma [at] creativeeuropedesk.nl

|
Image
Afbeelding
Emma O'hare
Role
Advisor MEDIA - Creative Europe
Email
e.ohare [at] dutchculture.nl

Skills and Talent Development 2025

Image
Afbeelding
SKILLS AND TALENT DEVELOPMENT 2025
Caption
Call Skills & Talent Development 2025
Authors
European Commission

Skills and Talent Development 2025

Subsidie voor trainings- en mentorprogramma's om audiovisuele professionals te helpen zich aan te passen aan nieuwe creatieve processen en marktveranderingen.
Date(s)
MEDIA

Oproepnummer: CREA-MEDIA-2025-TRAINING
Totaalbudget: € 7.500.000
Open voor inschrijving: 1 oktober 2024
Deadline: 24 april 2025, 17.00 uur
De volledige Engelstalige subsidieoproep staat op de EU Funding & Tenders Portal.
Lees hier het officiële ⍈ Call-document.

Een van de prioriteiten van het MEDIA-subprogramma is het versterken van talenten en vaardigheden, en het bevorderen van grensoverschrijdende samenwerking en innovatie in de creatie en productie van Europese audiovisuele werken. Deze subsidieoproep richt zich op financiering van training- en mentoringactiviteiten om audiovisuele professionals te helpen zich aan te passen aan nieuwe creatieve processen, marktontwikkelingen en digitale technologieën.
 

N.B. onderstaande is een Nederlandse samenvatting van de call, er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Raadpleeg het Call-document voor een volledige omschrijving.

Wat is er nieuw?

In vergelijking met de vorige regeling (van 2023) zijn er belangrijke veranderingen:

  1. In het algemeen gaat het vooral om een aanpassing van de doelstellingen en verwachtingen van de projecten. Projectaanvragen moeten duidelijk aantonen hoe ze inspelen op hedendaagse noden omtrent digitalisering, innovatie en nieuwe media. Ze moeten professionals op een adequate manier klaarstomen of bijscholen in deze nieuwe vaardigheden.
  2. Deze oproep heeft vanaf nu een jaarlijkse deadline met een budget van 7,5 miljoen, en de subsidie is ook bedoeld voor een periode van één jaar (in plaats van voorheen drie jaar).
Wat zijn de verwachte resultaten?

Deze oproep richt zich op het bevorderen van de concurrentiekracht, samenwerking, innovatie en duurzaamheid in de Europese audiovisuele sector, met een focus op mobiliteit en grensoverschrijdende samenwerking. Een belangrijk doel is het ontwikkelen van talent, competenties en vaardigheden van audiovisuele professionals, en hen te helpen zich aan te passen aan nieuwe creatieve processen, marktontwikkelingen en digitale technologieën.

De prioriteiten omvatten:

  • Promoten van duurzame en milieuvriendelijke oplossingen voor de audiovisuele industrie;
  • Europees creatief talent benutten door nieuwe creatieve processen te stimuleren;
  • Creatie en verspreiding van content ondersteunen via digitale transitie;
  • Groei en investeringen stimuleren door een betere benutting van IP in Europa en daarbuiten;
  • Professionals in de AV-sector en de gamingsector uitrusten met een nieuwe combinatie van creatieve en digitale vaardigheden, ter bevordering van hun concurrentiepotentieel.
Wie kunnen aanvragen?

Om in aanmerking te komen moeten de aanvragers:

  • Rechtspersonen zijn (publiek of privaat) ;
  • Gevestigd zijn in in één van de landen die deelnemen aan het MEDIA-subprogramma;
  • In eigendom zijn van staatsburgers uit de MEDIA-deelnemende landen. Voor beursgenoteerde bedrijven zal de locatie van de beurs in principe hun nationaliteit bepalen.

De aanvragers moeten beschikken over voldoende ervaring, knowhow, kwalificaties en de middelen om de projecten met succes uit te voeren.

Individuele aanvragen zijn toegestaan evenals voorstellen die worden ingediend door een consortium van ten minste twee aanvragers (begunstigden; geen gelieerde entiteiten).

Welke activiteiten komen in aanmerking?

Deze oproep richt zich op financiering van training- en mentoringactiviteiten om audiovisuele professionals te helpen zich aan te passen aan nieuwe creatieve processen, marktontwikkelingen en digitale technologieën. De activiteiten kunnen betrekking hebben op:

  • Ondersteuning van nieuwe creatieve processen, zoals creatieve samenwerking en innovatieve storytelling.
    Digitale transformatie: trainingen over digitale tools en data-analyse voor storytelling, productie (inclusief virtuele productie), marketing en nieuwe distributie- en inkomstenmodellen.
  • Aanpassing aan nieuwe markttrends, zoals de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsmodellen en exploitatie van intellectuele eigendomsrechten (bijv. remakes, spin-offs).
  • Videogames: trainingen voor het creëren, ontwikkelen, produceren en promoten van videogames met de nieuwste digitale tools.
  • Groene transitie: trainingen e/ofn advisering over duurzame praktijken en het meten van CO2-uitstoot in de audiovisuele industrie.

 

Aan welke vereisten moet mijn project voldoen?
  • Activiteiten kunnen fysiek of online zijn of een combinatie van beide. Programma's gebaseerd op innovatieve methoden, waaronder Massive Open Online Courses (MOOC's) en interactief leren, worden aangemoedigd om de toegankelijkheid en effectiviteit te verbeteren.
     
  • De focus moet liggen op de verbetering van vaardigheden en competenties die aangepast zijn aan de evoluerende technologieën en marktpraktijken.
     
  • Aanvragers moeten ervoor zorgen dat de meerderheid van de deelnemers aan de voorgestelde training en capaciteitsopbouw afkomstig is uit een ander land dan dat van de aanvrager.
     
  • Projecten moeten zorgen voor een goede genderrepresentativiteit en diversiteit, zowel bij de organisatoren van het project als bij de deelnemers. Daarnaast moeten projecten gericht op vrouwen en voor deelnemers met een diverse en kansarme achtergrond worden aangemoedigd.
     
  • Als onderdeel van de prioriteit van de Europese Commissie voor duurzaamheid, worden aanvragers aangemoedigd om reisactiviteiten te beperken tot wat absoluut noodzakelijk is voor het behalen van hun doelstellingen van de actie. Aan het einde van de training ontvangen de deelnemers een certificaat ontvangen met vermelding van de verworven competenties.
     
  • Minstens 20% van het totale aantal deelnemers moet een korting op het inschrijvingsgeld krijgen. Gereduceerde kosten moeten worden toegekend aan deelnemers uit landen met een lage capaciteit (LCC) Groep A of Groep B, of uit een in aanmerking komend land dat geen beurzen aanbiedt voor voor dit soort training of deelnemers uit in aanmerking komende landen in een andere bewezen situatie van behoefte aan financiële steun.
Wat zijn de toekenningscriteria?

Ingediende aanvragen worden beoordeeld op basis van de volgende criteria, waarbij in totaal 100 punten kunnen worden toegekend. De kwaliteitsdrempel is 70 van de 100 punten.  

1. Relevantie (35 punten)

  • Relevantie van het voorstel ten opzichte van de doelstelling van de oproep en de gerichte
    activiteiten, inclusief de Europese dimensie, de geïdentificeerde ontbrekende vaardigheden, de behoeften
    en trends van de industrie (25 punten).
  • Adequaatheid van de gepresenteerde strategieën om te zorgen voor duurzamere en meer en milieuvriendelijkere activiteiten binnen de projectuitvoering. Bijvoorbeeld door de aanwezigheid van sessies over het verbeteren van duurzame praktijken in de industrie (5 punten)
  • Adequaatheid van de strategieën om te zorgen voor genderevenwicht, inclusie, diversiteit en
    representativiteit, hetzij in het project/de inhoud, hetzij in de manier waarop de activiteiten beheerd worden (5 punten).

2. Kwaliteit van de inhoud en activiteiten (40 punten)

  • Adequaatheid van de methodologie in relatie tot de doelstellingen van het project, de doelgroep en de onderwijsresultaten, inclusief interdisciplinaire samenwerking. (10 punten).
  • Adequaatheid van het format in relatie tot de doelstellingen van het project, inclusief de organisatorische aspecten, de selectieprocedure van de aanvrager en het studiebeursbeleid (10 punten).
  • Kostenefficiëntie van de activiteit (15 punten).
  • De mate waarin het geschikt is om de capaciteit van professionals uit landen met een lage productiecapaciteit te versterken (5 punten).
     

3. Projectmanagement (10 punten)

  • De relevante verdeling van de rollen en verantwoordelijkheden van het team (5 punten).
  • Relevantie van de pedagogische expertise van de voorgestelde docenten, experts en coaches ten opzichte van de specifieke doelstellingen van de opleiding (5 punten).
  • Het effect op de deelnemende professionals, geselecteerde projecten, afzonderlijke bedrijven en de audiovisuele sector (10 punten).  

4. Disseminatie (15 punten)  

  • De doeltreffendheid van de bestaande mechanismen voor de verspreiding van goede praktijkvoorbeelden en de follow-up
    van de deelnemers (5 punten).

  • De voordelen en de verwachte impact op de deelnemende professionals en op
    de sector als geheel (10 punten).

Hoeveel geld kan ik aanvragen?


Het totale budget van deze oproep is €7.500.000. De steun wordt gegeven in de vorm van een subsidie van maximaal 80% van de totale toegestane projectkosten voor activiteiten.
 
NB: De startdatum en duur van het project worden vastgesteld in de Grant Agreement. Normaal gesproken start een project na het tekenen van het contract. Een retroactieve aanvraag kan gehonoreerd worden in uitzonderlijke situatie, maar nooit eerder dan de datum waarop de aanvraag is ingediend.

Subsidies worden niet met terugwerkende kracht uitgekeerd aan projecten die al zijn afgerond. Projecten die in aanmerking komen zijn jaarlijks terugkerende activiteiten op specifieke data.

Wat is de tijdlijn?

 

Deadline voor indiening

24 april 2025, 17.00 uur (Brusselse tijd)

Evaluatieperiode

mei - september 2025

Aanvragers geïnformeerd over uitslag

 oktober 2025

Tekenen van contract

januari 2026  

Startdatum actie  

Na contract ondertekening

Duur van activiteit

12 maanden,
Verlengingen zijn mogelijk, mits gemotiveerd en d.m.v. een amendement.

Hoe kan ik een aanvraag doen?


Klik hier voor de gehele call Vaardigheden & Talent op de Funding & Tending-portal van de Europese Commissie. Klik hier voor algemene informatie over het doen van een aanvraag bij Creative Europe.

Online infosessie

Het Europees Uitvoerend Agentschap in Brussel (EACEA) zal online infosessies organiseren om de nieuwe financieringsmogelijkheden en het aanvraagproces uit te leggen. We zullen die data communiceren zodra die ons bekend worden. Houd deze pagina, onze nieuwsbrieven en social media vooral in de gaten!


Wilt u een aanvraag indienen of meer informatie over deze oproep, neem dan contact op met de Creative Europe Desk NL/MEDIA via 020-61 64 225 of via MEDIA@creativeeuropedesk.nl