DutchCulture on Tour: Editie Limburg
DutchCulture on Tour: Editie Limburg
Tijdens deze editie van DutchCulture on Tour helpen we makers en culturele organisaties uit de provincie Limburg met vragen over internationale culturele samenwerking. Ook als je focus vooral op Nederland ligt of als je net bent begonnen, is dit evenement interessant voor jou. Wat kun je bijvoorbeeld doen om je (internationale) netwerk te vergroten? Welke subsidiemogelijkheden passen het best bij jouw project? En hoe vind je een partner om mee samen te werken?
Presentaties, adviesgesprekken & een panelsessie
Met korte presentaties, inspirerende praktijkvoorbeelden en de mogelijkheid een persoonlijk adviesgesprek in te plannen, helpen we jou op weg je plannen van de grond te krijgen. Adviseurs van DutchCulture, TransArtists, Creative Europe Desk NL, The Artist and The Others en het Citizens, Rights, Equality and Values (CERV)-programma staan deze dag voor je klaar. Weet je nog niet goed waar te beginnen? Laat je dan inspireren tijdens de panelsessie, waarin drie Limburgse makers vertellen over hun ervaring met werken over de grens. We sluiten af met een netwerkmoment om collega’s en organisaties uit het culturele veld te leren kennen.
Ontmoet andere creatievelingen uit Limburg
Het netwerkmoment is de uitgelezen kans om makers en organisaties uit het Limburgse culturele landschap te ontmoeten. Speciaal voor deze gelegenheid hebben wij een aantal lokale Limburgse organisaties uitgenodigd, zoals Huis voor de Kunsten Limburg, initiatieven uit Heerlen en Gemeente Maastricht. Gebruik dit moment om nieuwe connecties te maken! Ook als je geen adviesgesprek hebt ingepland, kun je iemand van deze of de eerder genoemde organisaties aanspreken.
Programma
12:45 – 13:00 Inloop
13:00 – 13:10 Start programma
13:10 – 14:10 Presentaties door DutchCulture, Creative Europe Desk NL,
The Artist and the Others en CERV
14:15 – 15:30 Adviesgesprekken en panelsessie ‘Station to station: Limburgse makers over de grens’
15:30 – 17:00 Netwerkmoment
Over het panel: 'Station to station; Limburgse makers over de grens'
Er wordt vaak gedacht dat als je het als kunstenaar wil maken, je het in de Randstad of in het buitenland moet zoeken. Moderator Amber-Helena Reisig van Studio Europa Maastricht, zelf lokale creative, gaat in gesprek met drie succesvolle makers die juist in Limburg zijn gebleven of ernaar zijn teruggekeerd: wat drijft hen om zich in deze euregionale provincie te vestigen? Hoe werk je (inter)nationaal samen? Hoe houd je talent hier én hoe haal je talent hier naartoe? Culturele projectontwikkelaar Raenys Martis, beeldend kunstenaar Sanne Vaassen en danser & adviseur Jop Vermeesch zien kansen: station to station; van het Heuvelland naar de rest van het land en over de grens.
Raenys Martis
Naast zijn werk als curator en culturele projectontwikkelaar is Raenys Martis dj, event-organisator en werkt hij in binnen- en buitenland aan Street Art interventies in de publieke ruimte. Raenys werkt samen met nationale en internationale kunstenaars aan exposities in galerieën en tal van andere kunstgerelateerde activiteiten. In zijn initiatieven, creaties en makerschap draait het om hiphop en een Do It Yourself attitude.
Sanne Vaassen
Een centraal thema in de objecten, video's, performances en installaties van Sanne Vaassen zijn processen van verandering en tijd. Sanne onderzoekt de vloeiende transitie van fenomenen en materie, zoals de cyclus van water, de transformatie van een boom gedurende de seizoenen, de evolutie van taal, cartografieën en nationale vlaggen. Haar werk gaat over thema's als ecologie, geografie, geschiedenis en antropologie. Haar werk was te zien in verschillende groeps- en solotentoonstellingen, zoals in Boijmans van Beuningen (Rotterdam, NL), SCHUNCK, (Heerlen, NL), SALTS (Basel, CH), Unit 1 Gallery (Londen, UK), Bonnefantenmuseum (Maastricht, NL). Daarnaast was Sanne resident aan de Jan Van Eyck Academie in 2014-2015.
Jop Vermeersch
Als mede-oprichter van Kool Cult zet Jop zich al jaren in voor het verstevigen van de hiphop community in Heerlen. Hij ondersteunt dansers, muzikanten en kunstenaars waar zij dat nodig hebben, via coaching, netwerking, fondswerving en advies. Naast zijn actieve rol binnen hiphop, was Jop ook Matchmaker cultuur in de periode 2017-2020. Zijn streven? Een stevige visie ontwikkelen voor Urban Culture, zodat het kan uitgroeien tot volwaardige cultuur- en sportdiscipline.
Moderator: Amber-Helena Reisig
Amber-Helena Reisig modereert het panel vanuit haar rol als creative bij Studio Europa Maastricht. Zij is dichter en prozaïst, en staat onder contract bij Uitgeverij Prometheus voor een roman en poëziebundel. In de jaren 2013 en 2014 was zij stadsdichter van Heerlen. Haar werk werden opgenomen in diverse bloemlezingen en gepubliceerd in o.a. Das Mag en De Volkskrant. Als poetry slammer staat zij al sinds 12-jarige leeftijd op podia in Nederland, Vlaanderen en Canada, waaronder zes jaar op theaterfestival de Parade. Ze schrijft regelmatig in opdracht voor tv, radio en overheidsinstellingen. Momenteel werkt zij als content creator bij Studio Europa Maastricht, een expertisecentrum voor Europa-gerelateerd debat en onderzoek.