Het Nederlands EU voorzitterschap 2016 en het cultureel programma

Image
Afbeelding
Caption
Voor zijn project in Search of Europe reisde Lucas De Man in dertig dagen naar zeventien steden in acht landen en interviewde meer dan twintig creatieve professionals die proberen de maatschappij waarin ze leven vorm te geven. Van 4 t/m 8 januari 2016 presenteert hij zijn bevindingen in een theatervoorstelling in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.
Foto: Phil Deprez
Authors
Foto: Phil Deprez

Het Nederlands EU voorzitterschap 2016 en het cultureel programma

Vanaf 1 januari 2016 is Nederland een half jaar EU-voorzitter. Bij het voorzitterschap hoort ook een cultureel programma.

Van 1 januari tot en met 30 juni 2016 is Nederland voor de twaalfde keer het voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Tijdens het EU-voorzitterschap zit Nederland de vergaderingen van de Raad voor en neemt Nederland het voortouw bij onderhandelingen tussen de lidstaten onderling. Ook behartigt Nederland de belangen van de lidstaten bij onderhandelingen met de andere Europese instellingen over nieuwe regelgeving.

Nederland neemt het stokje over van Luxemburg en geeft op 1 juli 2016 het voorzitterschap door aan Slowakije.

Cultureel programma
Het Nederlands voorzitterschap gaat vergezeld van een cultureel programma Europe by People, the Future of Everyday Living. Dit programma is in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken gemaakt en onderzoekt actuele maatschappelijke vraagstukken met behulp van kunst en design. Europe by Peopple richt zich op mensen die de komende decennia vorm geven aan een nieuw Europa en wil een klein miljoen mensen te bereiken.

Eén van de onderdelen van het programma is een tijdelijke campus, de FabCity Campus, waar vierhonderd Nederlandse en Europese studenten tien weken lang werken, creëren, onderzoeken en oplossingen presenteren voor de dagelijkse problemen die het leven in de stad met zich meebrengt.

De culturele activiteiten spelen zich grotendeels af rond het voormalige marineterrein in Amsterdam, waar tijdens het voorzitterschap in totaal zo'n 20.000 politici en ambtenaren te vinden zijn. De ministers vergaderen een aantal keer enkele dagen in het Scheepvaartmuseum en op een ander deel van het terrein komen alle ambtenaren samen in een tijdelijk Europagebouw.

Tijdens het voorzitterschap zijn verder op diverse plekken, zowel in als buiten de hoofdstad, thematische voorstellingen, projecten en tentoonstellingen te zien. Zo doen onder meer het Holland Festival, Eurosonic Noorderslag, Melkweg en De Kleine Komedie mee. Ook in Brussel zijn activiteiten, waaronder een optreden van het Koninklijk Concertgebouworkest in kunstencentrum BOZAR.

In samenwerking met het Nederlands Theaterfestival organiseert IETM, één van de grootste culturele netwerken van Europa, zijn halfjaarlijkse plenaire bijeenkomst in Amsterdam. Van 14 tot en met 17 april komen naar schatting 500 cultuurprofessionals uit de podiumkunsten bijeen in de Stadsschouwburg Amsterdam. In de avonduren presenteren meer dan twintig Nederlandse gezelschappen zich in de theaters rond het Leidseplein en in de Nes. Deze voorstellingen zijn voor iedereen toegankelijk.

Op 1, 2 en 3 juni 2016 organiseren De Balie en DutchCulture het Forum on European Culture, getiteld 'Re:Thinking Europe' over de kracht, impact en waarde van cultuur voor de toekomst van Europa. Kunstenaars, denkers en politici komen samen in Amsterdam om te discussiëren over deze vraag.

Did you find this information useful?
0