Het Uitvoerend Agentschap EACEA publiceerde de resultaten van de subsidieoproep Filmeducatie (EACEA/25/2016) met deadline 2 maart 2017.
In totaal kwamen 26 aanvragen binnen bij het Agentschap, waarvan er zeven werden geselecteerd (slagingspercentage van 27%) voor een totaal budget van 1.049.290,55 euro. Vier projecten zijn nieuw binnen deze oproep, twee ervan werden ingediend door nieuwe aanvragers: Via University College (DK) en AGIS Nazionale (IT).
De volgende projecten werden geselecteerd:
- Cine-versity van Via University College (DK) krijgt 139.605,77 euro. Het betreft een platform voor educatieve activiteiten rond film en biedt kijkgidsen voor een twaalf Europese klassieke films.
- Wrap 2017 - 2018 van Stichting Cinekid Amsterdam (NL) krijgt 176.673,59 euro. Het doel van dit project is om een catalogus van Europese kinderfilms samen te stellen met bijhorend educatief materiaal.
- Film Literacy InCubator Klubs van Fondazione Cineteca di Bologna (IT) krijgt 120.000 euro. Dit project bestaat uit 4 internationale workshops met als doel Europese filmkennis en Europees filmerfgoed te promoten. Cinematique uit België is één van de partners in dit project.
- Les Petites Lecons de cinema II van La Lanterne Magique France (FR) krijgt 60.000 euro. Dit project bouwt verder op de eerste editie van Les petites lecons de cinema en bestaat uit het dubben en ondertitelen van twee nieuwe films in acht talen + een Kroatische en Italiaanse versie van vijf andere films uit de collectie.
- Film: a language without borders van British Film Institute Royal Charter (UK) krijgt 87.700 euro. Dit project is gericht op kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar met een migratieachtergrond. De bedoeling is om o.a. filmeducatiemateriaal in zes Europese talen te vertalen en om tien tot twaalf speelfilms en twintig korte films te verspreiden binnen scholen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Denemarken.
- CinEd, European Cinema Education for Youth - Step 3 van Institut Francais Epic (FR ) krijgt 304.811,19 euro. Dit initiatief is een samenwerking tussen acht Europese landen. Cined.eu is een innovatief digitaal platform met Europese films en bijhorende lespakketten. Het is gratis toegankelijk in 45 Europese landen en biedt vertoningen in negen Europese talen.
- Teaching European History through Cinema van Associazione generale italiano dello spettacolo (IT) krijgt 160.500 euro. De belangrijkste activiteit van dit project is het samenstellen van een jaarlijks filmvertoningsprogramma voor leerlingen van het vervolgonderwijs uit de landen van de deelnemende organisaties (minstens twintig scholen per land). Het project wil ook film gebruiken als onderwijsinstrument voor vakken zoals Europese geschiedenis.
De volgende oproep voor Filmeducatie (met een deadline in maart 2018) wordt eind van dit jaar verwacht.