Advies Raad voor Cultuur over internationaal cultuurbeleid

Image
Image
Caption
Joris Laarman in het Groninger Museum
Authors
Joris Laarman

Advies Raad voor Cultuur over internationaal cultuurbeleid

De Raad pleit voor meer nadruk op cultuur, een stevige agenda en een minder strikte focus op prioriteitslanden.

Het advies van de Raad loopt vooruit op de publicatie van een uitgebreide evaluatie van de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB) en een beleidsbrief van de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Buitenlandse Zaken.

In het advies gaat de Raad in op het belang van internationalisering voor de culturele sector en de wijze waarop het beleid nu wordt vormgegeven en uitgevoerd door uiteenlopende partijen. Daarnaast doet de Raad een aantal aanbevelingen om de internationale positie van de culturele sector te verbeteren.

Balans tussen cultuur, diplomatie en economie
Volgens de Raad zou het internationaal cultuurbeleid gebaat zijn bij een minder dominant economisch perspectief waardoor er een betere verhouding ontstaat met meer cultuurinhoudelijke en cultuurdiplomatieke motieven. Een duidelijk geformuleerde strategische agenda moet een stevig fundament creëren voor culturele instellingen, fondsen en posten om internationale activiteiten op te kunnen bouwen.

Heldere regie en herstel kennisbasis
Ook voor de aansturing is een duidelijk meerjarenbeleid nodig, evenals een heldere regie en betere afstemming tussen organisaties die een rol hebben in het internationaal cultuurbeleid. De Raad constateert dat na de bezuinigingen gaten zijn gevallen in de ondersteunende infrastructuur, waardoor expertise en gegevens verloren zijn gegaan. De Raad adviseert deze gebreken te repareren door de kennisfunctie binnen het internationaal cultuurbeleid voorlopig als verantwoordelijkheid bij DutchCulture neer te leggen, met voldoende mandaat en middelen om data te kunnen verzamelen en analyseren en om de expertise te verstevigen en uit te breiden.

Nieuwe kansen
De Raad ziet in Nederland zelf nog te weinig terug van actuele mondiale artistieke ontwikkelingen en pleit voor een bredere oriëntatie dan alleen op westerse culturele tradities. De strikte focus op prioriteitslanden mag van de Raad wel wat losser, omdat dit het zicht belemmert op kansen in nieuwe creatieve hotspots in andere landen. Ook zou Nederland zijn krachten internationaal vaker kunnen bundelen, bijvoorbeeld door gezamenlijk met Vlaanderen op te trekken of via samenwerkingen in Euregionaal verband. Stedelijke regio’s zouden volgens de Raad meer betrokken kunnen worden bij het internationaal cultuurbeleid .  

Lees hier het hele advies.

 

Did you find this information useful?
0